top of page

PASQUA

La Pasqua ―també anomenada Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida, Diumenge de Pasqua, o Diumenge de Resurrecció― és la festa central del cristianisme, en què es commemora, d'acord amb els evangelis canònics, la resurrecció de Jesucrist al tercer dia després d'haver estat crucificat. Igual que Nadal inicia la seva vuitena el dia de Nadal i concloent a la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu, la Pasqua inicia la seva vuitena el Diumenge de Pasqua, concloent a la Festa de la Divina Misericòrdia.

La Pasqua marca el final de la Setmana Santa (i del Tridu Pasqual), en què es commemora la mort i resurrecció de Jesús. A la Setmana Santa li segueix un període de cinquanta dies anomenat Temps pasqual, encara que aquest temps inicia com a Tridu Pascual al capvespre del Dijous Sant. Igual que el Baptisme de Jesús marca el final del temps litúrgic del Nadal, la Pentecosta marca el final del temps Pasqual.

El Diumenge de Pasqua és una celebració que no es fixa amb relació al calendari civil. El Primer Concili de Nicea (any 325) va establir la data de la Pasqua com el primer diumenge després de la lluna plena després de l'equinocci de primavera a l'hemisferi nord, i va fixar l'equinocci el 21 de març. Per tant, la data varia entre el 22 de març i el 25 d'abril. Atès que a les Esglésies orientals se segueix el calendari julià, per al qual el 21 de març correspon al 3 d'abril segons el calendari gregorià, per a aquestes comunitats la Pasqua cau entre el 4 d'abril i el 8 de maig.

Durant aquest dia se celebren a diferents llocs del món processons religioses, així com celebracions litúrgiques. Els costums del Diumenge de Resurrecció varien a tot el món cristià, però la decoració dels ous de Pasqua és una cosa comuna a molts països del món occidental.

PASQUA
bottom of page