top of page

PENTECOSTA

Pentecosta (del grec πεντηκοστή pentēkostḗ 'cinquantena') és el terme amb què es defineix la festa cristiana del cinquantè dia del temps pasqual. Es tracta d'una festivitat que posa terme a aquest temps litúrgic i que configura la seva culminació solemne Pasqua, el seu colofó ​​i el seu coronament.

Durant la Pentecosta se celebra la vinguda de l'Esperit Sant i l'inici de les activitats de l'Església. Per això també se'l coneix com la celebració de l'Esperit Sant. A la litúrgia catòlica és la festa més important després de la Pasqua i el Nadal. La litúrgia inclou la seqüència medieval: Veni, Sancte Spiritus.

A les Esglésies ortodoxes existeix a més la celebració de les «Tres Divines Persones» o de la Santíssima Trinitat. Les Esglésies occidentals celebren per a aquesta ocasió, des del segle XIV, la seva pròpia festa anomenada «Trinitatis» —la festa de la Santíssima Trinitat— una setmana després de Pentecosta.

En les narracions sobre Pentecosta dels Fets dels Apòstols, se li adjudica a l'Esperit Sant (en congruència amb l'Antic Testament) característiques miraculoses (carismes): ell ofereix valentia i llibertat, possibilita la comprensió (glosòlia) i fortifica una comunitat universal.

Pentecosta és considerada la tercera festivitat més important a l'Església catòlica, per darrere del Diumenge de Resurrecció i la Nativitat.

PENTECOSTA
bottom of page